Valoració de la campanya “Pren-te el pols” a les Terres de l’Ebre

prente-el-pols

“Pren-te el pols” és una campanya de detecció d’arrítmies per a la prevenció de l’ictus impulsada pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, la Fundació Ictus i el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya, que ha estat activa, en la seva primera fase, del 7 de novembre al 20 de desembre de 2016.

Aquesta primera fase ha cobert un territori amb una població aproximada de 1.800.000 habitants. Les regions sanitàries on s’ha dut a terme són:

 • Barcelona Ciutat (AIS Dreta)
 • Osona
 • Terres de l’Ebre
 • Vallès Oriental
 • Vallès Occidental Est

La campanya “Pren-te el pols” es basa en el cribatge poblacional fàcil i barat de la fibril·lació auricular a partir de la palpació del pols arterial a les oficines de farmàcia adscrites a la campanya. Cal destacar la implicació dels professionals del Servei d’Atenció Primària de l’ICS a les Terres de l’Ebre, els quals es van encarregar prèviament d’impartir la formació.

Els resultats de la campanya a les farmàcies de les Terres de l’Ebre, que juntament amb les d’Osona tenen les dades més altes de participació, són els següents:

 • En els 40 dies que, aproximadament, ha durat la campanya, les farmàcies han atès a un total de 1.125 persones.
 • D’aquestes, s’ha pres el pols a 1.015 i s’ha exclòs a 110.
 • De les 1.015 persones a qui s’ha pres el pols, 373 han sigut homes i 642 dones.
 • El 6,4% de les persones a qui s’ha pres el pols (65) han estat derivades a centres de salut per ser, aquest (el pols), irregular.
 • De les persones detectades amb pols irregular, el 52% (34) són homes i el 48% (31) són dones.
 • La mitjana d’edat de les persones derivades és de 74,1 anys.
 • El principals motius d’exclusió han estat que els usuaris eren menors de 60 anys (57%) i que ja estaven diagnosticats d’arrítmies (31%).

Les bases del projecte les va posar el Pla director de la malaltia vascular cerebral a Catalunya i, després el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya, el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, el Col·legi de Farmacèutics de Tarragona, el CatSalut, l’ICS, els consells comarcals i els professionals referents de la Ruta de la fibril·lació auricular als territoris han generat les condicions necessàries perquè els diferents agents clau: farmàcies, centres de salut i ajuntaments hi hagin col·laborat i fet possible que es dugui a terme la primera fase d’aquesta campanya.

Tortosa, 16 de febrer de 2017

 

Aquesta entrada s'ha publicat en General i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s