RUTA ASSISTENCIAL DE LA FIBRIL·LACIÓ AURICULAR A CATALUNYA
JL Clua-Espuny. Grup de Treball de la Ruta d’FA. Pla director de la malaltia vascular cerebral. CAP El Temple. Institut Català de la Salut Terres de l’Ebre. Departament de Salut
La fibril·lació auricular és l’arítmia cardíaca crònica més freqüent, amb una prevalença en la població general al voltant de l’1-2%. Els resultats són contundents: es detecta que 1 de cada 10 persones presenta arítmies, i 2 de cada 10 no saben que en tenen. A les Terres de l’Ebre es calcula que hi ha unes 900 persones que no saben que tenen una fibril·lació auricular.
Aquest trastorn augmenta amb l’edat i és especialment important en persones més grans de 60 anys. S’associa amb l’increment de la mortalitat, l’aparició d’ictus i altres esdeveniments tromboembòlics, la insuficiència cardíaca i les hospitalitzacions, l’empitjorament de la qualitat de vida, la disminució de la capacitat d’exercici i la disfunció ventricular esquerra.
PERFIL FA A LES TERRES DE L’EBRE (I)
- La prevalença de la FA a les Terres de l’Ebre es del 10,2% ≥60 anys d’edat. La registrada a HCAP és del 7,5%. (1/45 persones >60 anys te una FA desconeguda).
- La incidència es de 10/1000persones ≥60anys i any.
- -El risc de patir ictus/any d’acord al CHA2D2VASc és 4,6%/any (IC95% 3,5-6,4)
Des del Pla director de l’ictus, s’ha dissenyat i posat en marxa el projecte Pren-te el pols, un programa de comunicació i sensibilització innovador pensat per:
1/Donar a conèixer la relació entre tenir una fibril·lació auricular i la possibilitat de patir un ictus.
2/ Mobilitzar l’acció: que a les persones de 60 anys o més els prengui el pols un professional de la salut com a mesura preventiva i de promoció de la salut.
3/ Incentivar que la ciutadania es prengui el pols de manera periòdica com a hàbit de salut tal com fa amb el control de la pressió arterial o les anàlisis periòdiques.
La fase inicial del Projecte s’iniciarà a les Terres de l’Ebre com a prova pilot de Catalunya el 14/11/2016 i pretén posar en valor el paper de metges de família, infermers i farmacèutics com una peça essencial per aconseguir-ne els objectius.
D’acord amb els territoris de gestió dels EAP, es faran:
- Sessions informatives organitzades pels col·legis de farmacèutics i amb la col·laboració dels sanitaris referents rebran informació sobre:
- Com prendre’s el pols (protocol)
- Com derivar els casos pertinents
- Com fer-ne un registre
- Com es posaran a la seva disposició
- Difusió de materials que ajudaran a:
- Captar l’atenció dels ciutadans d’una banda i
- Assolir la resta d’objectius.