Vols ser més autònom davant de la malaltia crònica?

_DSF0729[1]

 

Per millorar la salut, i també en presència de malalties cròniques, l’aprenentatge per fer canvis en la conducta i saber com resoldre certes situacions pot contribuir a augmentar la qualitat de vida ja que, des de la pròpia autonomia, s’és més lliure.

Com podem aprendre a ser més autònoms? Indubtablement, interaccionant amb l’objecte de l’aprenentatge, amb allò que pot comportar el problema, en aquest cas amb una malaltia crònica. Qui ens hi pot guiar? Aquelles persones que estan en les mateixes circumstàncies, que tenen la mateixa malaltia i que han estat entrenades per afrontar i resoldre els entrebancs que se’n deriven. Són aquells pacients que anomenem “Pacients experts”, que tenen expertesa, que ens ajudaran a augmentar els coneixements sobre tots els aspectes de la malaltia i a ser més autònoms per gestionar correctament la cronicitat, i amb els quals podrem intercanviar experiències, informació, opinions, etc.

El pacient expert es tria entre un grup de persones que tenen una malaltia crònica, com per exemple la diabetis o la insuficiència cardíaca, i rep un entrenament adequat per adquirir la capacitat de dirigir sessions formatives adreçades a persones que tenen el mateix problema. Sempre amb el suport de professionals sanitaris.

 

Al CAP El Temple es fan sessions del Programa Pacient Expert adreçat a pacients afectats de diabetis, de malaltia pulmonar obstructiva crònica, d’arítmia cardíaca per fibril·lació auricular i d’insuficiència cardíaca. Aquestes malalties es treballen en 9 sessions formatives en què destaca la confiança entre els assistents i l’augment de recursos per resoldre els problemes que els pot generar la cronicitat. Un pacient informat sap molt millor el que ha de fer i el que no. És més autònom i més lliure.

Aquesta entrada s'ha publicat en General i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s