31 de maig : dia Mundial sense tabac

Novetats relacionades amb el tabac

En una edició anterior, en aquest mateix blog, vaig presentar-vos el servei que tenim per ajudar a deixar de fumar les persones que estiguin motivades a fer-ho.
Al CAP El Temple comptem amb un servei especialitzat que ofereix ajuda individual i col•lectiva a les persones que volen deixar de fumar. Els administratius del centre us en donaran la informació necessària.
El proper 31 de maig, l’OMS i els seus socis celebren el dia Mundial sense tabac i, amb aquest motiu, voldria compartir amb vosaltres informació actualitzada sobre el tabaquisme.
En primer lloc parlaré d’aspectes positius. Les dades de l’enquesta de Salut de Catalunya 2014 (ESCA) confirmen la disminució de la prevalença de fumadors, o sigui, hi ha menys persones que fumen a Catalunya, gràcies a la millor informació, al canvi social, a les politiques reguladores i als professionals implicats en l’ajuda per a deixar de fumar. Aquesta disminució del consum afecta la gran majoria de països desenvolupats, alguns d’ells amb polítiques legislatives més estrictes que el nostre i amb litigis amb les indústries tabaqueres.
Malgrat això, el tabac continua sent la primera causa de mort. Afortunadament aquest és un factor modificable, si no es fumés s’evitarien moltes morts relacionades amb força tipus de càncers, malalties cardiovasculars; hi hauria menys anys potencials de vida perduts i, jo afegiria: menys patiment al final de la vida!
El més important és no iniciar-se en el consum de tabac. Una vegada l’has provat l’efecte de la nicotina, una de les drogues que crea major dependència, fa que cada vegada necessiteu més quantitat de cigarretes per obtenir la mateixa recompensa: esteu atrapats! I la vostra llibertat i l’estat de salut en perill
Així mateix el treball familiar a casa és bàsic. Els fills de pares fumadors són més fumadors. Recordeu el paper exemplar que tenim com a pares: educar els nostres fills en valors que inclouen aspectes de vida saludables.
L’escola també és un lloc on s’han de treballar els estils de vida, i sensibilitzar especialment en el no consum de tòxics. El professor, com a educador i model, ha de fer un treball continuat en el temps, no n’hi ha prou amb un missatge. El més important és “retardar l’edat de consum”
Avui dia, és molt rellevant el consum de la combinació tabac+cànnabis i alcohol entre el nostres joves. Molts s’inicien amb el cànnabis i després passen al tabac, altres a l’inrevés i és molt freqüent el policonsum: cànnabis-tabac-alcohol.
És preocupant l’inici del consum d’aquestes substàncies entre els joves a partir del 12-13 anys. I potser encara és més preocupant la banalització que alguns pares fan del problema.
Fa 10 anys s’havia produït una davallada al consum de cànnabis, però actualment torna haver-hi un augment de consum dels més elevats d’Europa
Hi ha moltes evidències que l’associació tabac+cànnabis produeix més alteracions respiratòries; i el cànnabis, alteracions en l’esfera cognitiva i l’estat d’ànim, conductes més agressives i baix rendiment escolar, entre d’altres.
Ara, unes línies per parlar de la cigarreta electrònica: es tracta d’un aparell electrònic a mode de cigarreta que vaporitza una mescla de nicotina, propilenglicol i altres components químics desconeguts. La seva utilització simula la de la cigarreta a través del vapor produït. No hi ha cap estudi que en demostri la seguretat, a curt i llarg termini, i l’OMS alerta de la utilització d’aquets productes, que contenen igualment nicotina (la substància que crea dependència), i, encara pitjor, substàncies desconegudes amb efectes adversos potencials sobre la salut. A molts països ja les han prohibit i al nostre país, de moment, se n’ha aprovat la retirada de la publicitat i venda en llocs públics. En tot cas, com en tot, hi ha veus a favor i, jo afegiria, que hi ha també molts de diners en joc i les qüestions ètiques s‘obliden sovint.
Finalment, cal parlar del “tabaquisme passiu“. La persona que està al costat d’un fumador també està exposada a les substàncies de la combustió del tabac amb les seves conseqüències. Voldria sobretot sensibilitzar els pares i familiars perquè no fumin en espais compartits amb els fills.
No és suficient no fumar davant del menor, tots el components del tabac, quan es fuma, queden suspesos a l’aire, roba, parets, i hi resten. Recentment s’ha publicat l’estudi BIBE, en el qual hem participat, amb l’objectiu d’emetre un consell mínim al pares fumadors que no consumeixin tabac ens espais compartits. S’hi ha demostrat, per exemple, que els fills de pares fumadors conservaven nicotina en una mostra de cabell obtinguda encara que el cabell estigués rentat.

L’abandonament del tabac en qualsevol moment de la vida proporciona beneficis immediats i a llarg termini.
Enhorabona, deixar de fumar és el millor que podeu fer per la vostra salut.
Si ho voleu, nosaltres podem ajudar-vos!

La millor recepta és deixar de fumar. Al vostre centre de salut podem ajudar-vos i informar-vos-en.

Gràcia Garcia Bernal
Metgessa de família

Aquesta entrada s'ha publicat en General i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s