El CAP surt a caminar

 

20150219_11305220150219_113130 

 

 

 

 

 La Diabetis Mellitus tipus II (DM II) és una malaltia complexa resultat d’un dèficit de secreció d’insulina i de la resistència a l’acció de l’hormona en els teixits perifèrics; com a conseqüència es produeix una hiperglucèmia que, sense un bon control, pot donar lloc a complicacions microvasculars i macrovasculars. El desenvolupament de la DM II està associat a altres factors de risc, tals com l’obesitat, l’HTA, hiperlipèmia, tolerància alterada a la glucosa (GBA i IG), sedentarisme, antecedents familiars d’aquesta malaltia i edat avançada.
Durant els darrers anys, als Centres d’Atenció Primària, han incrementat molt les xifres de pacients crònics de Diabetis Mellitus i s’ha vist un incompliment del tractament terapèutic, especialment el no farmacològic. Es tracta d’un problema sanitari important degut a la seva elevada morbimortalitat i prevalença, suposant un gran impacte econòmic per al sistema sanitari.
Es calcula que el control estricte dels factors de risc cardiovascular en els pacients amb DM II podria disminuir fins a un 50% l’aparició de complicacions microvasculars i macrovasculars, a més de reduir la mortalitat. A l’estat espanyol s’observa una prevalença d’un 10 a un 15% de majors de 30 anys, i en els majors de 65 anys aquesta xifra va en augment. S’estima que almenys el 20% dels pacients amb DM II presenti algun tipus d’alteració neuropàtica, del 15% al 50% retinopatia i del 3% al 35% nefropatia[.
Donat que l’exercici físic i la dieta amb un control estricte del consum d’hidrats de carboni són un pilar fonamental en el tractament d’aquesta malaltia, hem considerat necessària la incentivació en els nostres pacients la pràctica d’exercici físic regular. D’aquesta manera, l’usuari podrà comprovar de primera mà com el seu pes es manté més regular o inclús es redueix (millorant a la vegada els valors de la tensió arterial), a més de com augmenta la seva sensació de benestar i com millora la seva qualitat de vida.
Per aquest motiu, hem cregut convenient posar en pràctica una estratègia grupal en la que els pacients puguin experimentar en primera persona els beneficis de l’exercici físic en els seus nivells de glucosa en sang. El projecte consisteix en fer una caminada durant 30 minuts (al inici de la jornada realitzem exercicis d’escalfament, i al final de refredament), 2 cops per setmana, assessorats per 5 estudiants del 3r curs d’Infermeria de la Universitat Rovira i Virgili, campus Terres de l’Ebre; supervisats per un professional sanitari del CAP del Temple. Abans i després de l’activitat es realitza una determinació de la glicèmia capil•lar.
L’objectiu final és que els participants d’aquestes sessions comprovin al llarg dels dies que surten a caminar la importància d’adoptar uns hàbits de vida saludable per portar un millor control de la seva patologia, incloent de forma gradual l’exercici físic aeròbic com una activitat habitual al seu dia a dia.
Tot plegat, es tracta de demostrar, d’una forma més pràctica que no pas teòrica, que la diabetis no serveix d’excusa per no realitzar exercici.
Per el moment hi ha resultats molt positius! Hem aconseguit un nombrós grup de pacients actius e implicats en aprendre de la malaltia.

 

Aquesta entrada s'ha publicat en General i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s