La grip

 • grip_refredatigrip

  La grip és una infecció de les vies respiratòries causada pel virus Influenza i que s’encomana fàcilment d’una persona a una altra. A Catalunya arriba amb l’hivern, la majoria de les vegades a partir de la segona quinzena de desembre, i s’incrementa habitualment durant les primeres setmanes de gener.

  En malalts de risc o d’edat avançada, pot produir una mortalitat remarcable per les complicacions associades a la malaltia, ja que contribueix a descompensar altres malalties de base.
  En els nens molt petits, la gent gran, les persones amb malalties greus i les persones amb diverses malalties cròniques pot provocar complicacions greus que requereixen actuacions específiques. La millor manera de prevenir la grip és amb la vacunació.
  La grip s’estén de forma considerable entre la població general, sobretot en infants, adolescents i adults joves en molt poques setmanes.
  La grip es transmet amb facilitat d’una persona a una altra de tres maneres:
  • Per petites gotes que s’expulsen en tossir o esternudar;
  • Per contacte de la pell o oral amb persones malaltes de la grip, i
  • Per tocar o compartir estris (coberts, gots…) i altres objectes sense netejar-los degudament.
  Si patiu malalties cròniques greus, alguna malaltia immunosupressora, esteu embarassada i teniu símptomes de grip, o el vostre fill menor de sis mesos els té, heu de contactar amb el vostre centre d’atenció primària per rebre orientació sobre el que heu de fer.
  El període d’incubació de la malaltia és normalment de dos dies. La grip comença de forma brusca i els símptomes són:
  • febre alta (39 ºC – 40 ºC)
  • dolor muscular
  • tos seca
  • mal de cap i de coll
  • malestar general
  • nas tapat i mocs

 • També pot provocar diarrees, nàusees i vòmits (sobretot en infants). Els símptomes poden durar entre dos i set dies, però la tos i el cansament poden allargar-se fins a tres setmanes.
  Cal diferenciar la grip d’altres infeccions víriques més benignes que donen símptomes semblants
  També cal saber que “els antibiòtics” no curen la grip.

  Situació epidemiológica

  Aquest gràfic ens mostra com encara no s’ha produït l’epidèmia de grip (darreres dades el 24 de desembre de 2014)
  La temporada 2013- 2014 va iniciar-se l’epidèmia durant la primera setmana de gener, arribant al punt més àlgid a finals de de gener
  L’Agència de Salut Pública de Catalunya realitza un seguiment epidemiològic de la grip, seguint les recomanacions de la OMS
  La vigilància de la grip a Catalunya va iniciar-se la temporada 1988-1989 i va ser modificada a partir de la temporada 1999-2000, per tal d’aconseguir major representativitat geogràfica i major cobertura en l’obtenció de mostres per a l’estudi virològic. El nombre de metges sentinella participants en aquesta temporada és de 58 (30 de medicina de família i 28 pediatres) ubicats en 38 centres d’atenció primària distribuïts per diverses comarques i amb una cobertura del 0,91% de la població de Catalunya. Aquests professionals recullen mostres faríngies i nasals durant tota la temporada i aporten les dades de morbiditat atesa.
  Durant els mesos de tardor i hivern el Pla d’informació de les infeccions respiratòries agudes a Catalunya (PIDIRAC) fa un seguiment del nombre de persones afectades (casos) per la grip, de les visites als centres sanitaris i de la mortalitat.
  Dades obtingudes de http://canalsalut.gencat.cat/ca/

 

 

 

 

 

 

 

 

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s