Augment de varicel•la al CAP del TEMPLE

G3505.medium

En aquests primers mesos del 2014 hem apreciat, a la consulta, un important augment dels casos de varicel•la a la nostra ciutat, especialment entre els nens i nenes preescolars.
Cal saber que la varicel•la es una malaltia infecciosa causada pel virus de la varicel•la zòster. Produeix una erupció cutània pruriginosa, sobretot al tronc, cara i cuir cabellut, amb petites lesions vermelloses inicialment, ampolles desprès i finalment crostes. Se sol acompanyar de febre. Es tracta d’una malaltia molt contagiosa que es transmet per contacte directe de les lesions i a través de la saliva (amb la tos i els esternuts). El període de contagiositat es des d’1-2 dies abans que apareguin les lesions fins que aquestes son tot crostes, i això sol durar unes 2 setmanes aproximadament: es important no acudir a l’escola durant aquest període! ni sortir de casa per evitar contagis. Des del contagi fins la presencia de lesions solen passar uns 10-21 dies. Les complicacions son rares, i comprenen la sobreinfecció de les ferides, pneumònies i encefalitis (inflamació del cervell). Han de tenir especial cura els lactants, els adults, les persones inmunodeprimides ( persones amb càncer o en tractament amb quimioteràpia o corticoides) i les embarassades.
En cas de presentar varicel•la es recomanen els antitèrmics si hi ha febre, la dutxa diària amb aigua tèbia o freda i el secat sense fricció, i en cas de picor intens la loció de calamina o fàrmacs antihistamínics.
Actualment es disposa d’una vacuna preventiva inclosa al nostre calendari, al programa de vacunació escolar, als 12 anys, si no s’ha sofert la malaltia. D’altra banda l’Associació Espanyola de Pediatria recomana la vacunació amb una primera dosis als 12-15 mesos i una segona de record entre els 3- 4 anys. Tot i que ara per ara les farmàcies no disposen de la vacuna de la varicel•la.

Aquesta entrada s'ha publicat en General i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s