Protocol de fibromàlgia

FIL88La fibromiàlgia és una malaltia que es caracteritza per la presència de dolor crònic generalitzat, amb predomini als músculs, la columna vertebral i el tòrax, associat a una sèrie de punts dolorosos, sense produir inflamació.

Afecta les àrees biològica, psicològica i social de les persones que la pateixen i arriba a comprometre la qualitat de vida d’aquestes.

Per ara, el tractament és bàsicament simptomàtic, i es fa mitjançant l’abordatge multidisciplinari: educació sanitària, exercici físic i teràpia cognitivoconductual.

Per tot això, al CAP el Temple es va elaborar l’any 2008 un Protocol d’atenció a la fibromiàlgia des de l’atenció primària, basat en actuacions i tractaments amb evidència científica, tenint en compte l’atenció a la malaltia crònica, la realitat assistencial de l’atenció primària i els recursos del nostre àmbit.

Aquest protocol es compon, d’una banda, d’un pla de cures personalitzat, amb programa de visites definit i dirigit per cada unitat bàsica assistencial, en què es treballa individualment l’educació i el foment d’autoajuda; i d’una altra banda, d’un pla de cures grupal, dirigit per una infermera de referència, que consta de 12 sessions amb periodicitat setmanal i que inclou un programa d’educació sanitària, aprenentatge de taules d’exercici físic, un programa d’exercicis de relaxació i psicoteràpia conductual.

Els grups, que oscil•len al voltant de 10 participants, es formen després d’una entrevista individual que la infermera fa al pacient, en la qual, a més, aquest signa un compromís terapèutic grupal.

Objectius i contingut de les sessions:

  1.   Augmentar els coneixements del pacient sobre l’estil de vida saludable.
  2.  Adquirir conductes que afavoreixin la seva salut, a fi de disminuir el dolor, l’impacte de la malaltia en les activitats de la vida diària, i mantenir una bona qualitat del son.
  3. Aprendre un programa d’exercici físic individualitzat com a eina per a millorar la capacitat funcional.
  4.  Analitzar els recursos per atenuar els efectes del dolor mitjançant tècniques de maneig del dolor: tècniques de resolució de problemes, d’activació conductual i de relaxació-respiració i distractors, entre d’altres.

Estructura de les sessions:

Cada sessió es desenvolupa en tres parts. Una primera part en què es revisen els continguts de la sessió anterior i es resolen dubtes; una segona, en la qual es proporciona informació teoricopràctica sobre el contingut programat, i una tercera en què s’entreguen les tasques que cal realitzar durant el període intersessions.

Aquesta entrada s'ha publicat en General i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s